Ce este un ERP?



Un ERP, sau Enterprise Resource Planning, este o aplicatie software care aduna laolalta informatiile de management ale unei organizatii, informatii ce pot acoperi, dar fara a se limita la: contabilitate, informatii financiare, informatii de productie si vanzari, informatii despre clienti si toate implicatiile necesare managementului acestora, informatii despre resursele umane etc. Scopul unui ERP este de a facilita fluxul de informatii intre departamentele din interiorul organizatiei si de a usura accesul la informatii din exteriorul ei. Aplicatiile ERP pot functiona pe o gama foarte larga de sisteme hardware, insa, de cele mai multe ori, pentru a facilita accesul la informatii si portabilitatea acestora, se desfasoara in mediul online, prin intermediul Internetului.


Istoricul aplicatiilor ERP

Aplicatiile ERP au ca origine sistemele automatizate de productie, fiind extinse, in timp, catre sistemele automatizate finanaciare, de contabilitate. Foarte rapid, aplicatiile ERP au fost extinse asupra tuturor aspectelor ce tin de mamagementul unei organizatii, ele gasindu-si aplicabilitate in toate etapele conducerii unei afaceri. Ulterior, astfel de sisteme au fost integrate de fundatii non-profit, corporatii multinationale si chiar guverne.
Expansiunea pe piata a sistemelor ERP a avut loc dupa anul 2000, cand, majoritatea organizatiilor care detineau un sistem informatic de automatizare a conducerii, au facut saltul catre sistemele mult mai extinse si performante, de tip ERP.

Majoritatea sistemelor ERP sunt modulare, avand componente ce pot acoperi diverse aspecte ale unei afaceri. Initial, majoritatea sistemelor ERP includeau un modul de date financiare sau unul de resurse umane. Insa nu toate contineau un modul destinat productiei, nefiind necesar companiilor bazate pe prestarea de servicii.

Implementarea unui sistem ERP

Implementarea unui sistem ERP in cadrul unei organizatii, de obicei afecteaza activitatea multor departamente din cadrul acesteia, determinand modificari majore in stilul de lucru si practicile personalului implicat. Exista trei etape ce se parcurg, in cazul implementarii unui sistem ERP intr-o organizatie: consultanta, configurare si particularizare, suport tehnic. Timpul de implementare a unui sistem de tip ERP intr-o organizatie depinde de marimea organizatiei, de numarul de module incluse in aplicatia ERP, de amploarea modificarilor si/sau a particularizarilor necesare implementarii samd.
Pentru afacerile mici si medii, implementarea poate dura de la o luna pana la cateva luni. Pentru afacerile mari sau multinationale, poate dura peste 12 luni, iar pentru corporatii sau guverne, procesul de implementare a unui sistem de tip ERP, se poate intinde pe parcursul a mai multi ani. De obicei, sistemele ERP, fiind modulare, se pot implementa in etape, pe module. Durate implementarii unui sistem ERP poate fi extinsa foarte mult, in functie de volumul modificarilor si particularizarilor solicitate de client.

Configurarea si personalizarea unui ERP

Sistemele ERP sunt, adeseori, controlate si controlabile prin intermediul mai multor parametri ce pot determina stilul de lucru al unei organizatii. Configurarea reprezinta setarea acestor parametri astfel incat se sa poata atinge un echilibru intre ceea ce este programat un ERP sa poata face si ceea ce-si doreste clientul sa poata face.
Sistemele EPR sunt, de obicei, dezvoltate astfel incat sa aiba un grad cat mai mare de flexibilitate privind industriile in care sunt aplicate, majoritatea fiind livrate ca atare, asa cum au fost ele realizate. In unele cazuri, beneficiarii sistemelor ERP solicita anumite functionalitati si modificari particulare activitatii pe care o desfasoara, uneori chiar dezvoltarea unur intregi module dedicate afacerii lor.
Ca alternativa la aceasta solutie, care nu este una tocmai ieftina, exista si posibilitatea de a modifica procedurile aplicate in cadrul organizatiei, astfel incat sa se muleze cat mai bine pe functionalitatile sistemului ERP, fara a-i aduce acestuia modificari de substanta.

Avantajele si dezavantajele unui sistem ERP
Printe avantajele implementarii unui sistem ERP se pot numara:
  • integrarea diverselor procese ce sunt implicate in activitatea organizatiei
  • reducerea masiva a timpului si chiar si a personalului dedicat administrarii organizatiei
  • posibilitatea de a planifica pe termen mediu-lung vanzarile
  • urmarirea cronologica a multor documente si sau actiuni ce determina activitatea organizatiei
  • luarea mult mai rapida a deciziilor, bazate pe rapoarte si statistici si minimizarea erorilor ce pot decurge din acestea
  • standardizarea si transparentizarea activitatii diverselor departamente si sectiuni ale organizatiei
  • accesul la rapoarte globale, strategice, ce permit crearea unei imagini de ansamblu asupra unei sectiuni a activitatii sau asupra intregii activitati a organizatiei, pe perioade extinse de timp
  • arhivarea datelor, in general si protejarea datelor sensibile ale organizatiei

Printre dezavantajele ce se pot intalni la implementarea unui sistem ERP se numara:
  • adaptarea activitatii la standardele implementate in ERP, sau personalizarea costisitoare a acestuia
  • costul ridicat al implementarii unui sistem ERP
  • alocarea de resurse umane si de timp in procesul de implementare a unui sitem ERP
  • disponibilizarea si schimbul anumitor informatii sensibile intre departamentele organizatiei.

Ce îți oferim:

Modulul Facturi

gratuit

Modulul de facturi este parte a sistemului ERP ePartner. Acest modul iti este oferit gratuit pentru a-l utiliza, fara restrictii.

Fa-ti cont si, in 10 minute, poti emite prima factura!

Întrebări frecvente

Este ePartner o soluție de contabilitate?

Nu. ePartner nu este o aplicație destinată păstrării contabilității firmei. Pentru aceasta exista alte soluții pe piață. ePartner este destinat managerilor și mai puțin contabililor.

Ce este "ePartner Colaboratori"?

ePartner Colaboratori este o aplicație satelit derivată din ePartner, dar care este destinată colaboratorilor externi ai firmei, mai precis agenților de vâzări ai acesteia. ePartner Colaboratori permite agentilor de vînzări să-și gestioneze clienții, să-și aloce clienti potențiali pentru a-i contacta. De asemenea, aplicația permite agenților de vânzări să genereze oferte, precum și drafturi de contract pentru bunurile sau serviciile oferite.
Aplicația este complet controlabilă din "ePartner Intern"

Ce este "ePartner Clienți"?

ePartner Clienți este o aplicație satelit derivată din ePartner, dar care este destinată clienților activi ai firmei. Prin intermediul acestei aplicații, clienții își pot accesa fișa de client, după autentificarea prin nume de utilizatori și parolă, accesarea documentelor emise de catre firma catre acel client (facturi, contracte, notificari), poate urmări stadiul lucrărilor pe un anumit proiect etc.
Aplicația este complet controlabilă din "ePartner Intern"

Ce este "ePartner Pontaje"?

ePartner Pontaje este o aplicație satelit derivată din ePartner, dar care este destinată angajaților firmei, permițându-le acestora să-și contorizeze timpul lucrat pentru companie, diferențiat, pe proiecte, subproiecte, etape sau faze de proiect. Aplicația permite înregistrarea oricâtor pauze într-o sesiune de lucru. Toate datele se centralizează in ePartner Intern, dar sunt vizibile și clientului în ePartner Clienți.
Aplicația este complet controlabilă din "ePartner Intern"

Ce pot face cu ePartner?

Pe scurt, cu ajutorul ePartner vă puteți controla și conduce afacerea, indiferent că sunteți la birou, pe teren sau într-o călătorie de afaceri într-altă țară. Pe lung, citește aici.

De ce aș avea nevoie de ePartner?

Pur și simplu pentru că timpurile o impun afacerilor care doresc să se dezvolte, să prospere și să eficientizeze activitatea angajatilor. Pentru că vă poate oferi unelte de gestiune și control de care nu ați putea dispune altfel sau penru că poate oferi rapoarte și previzionări ale fluxurilor financiare ale firmei.

Aveți întrebări?
Contactați-ne
luni - vineri
de la 9:00 am
la 5:00pm